APCOA rolt 100.000 e-laadstations uit op meer dan 12.000 locaties in heel Europa

/nieuws/nieuws/nieuwste-artikelen/article/apcoa-rolt-100000-e-laadstations-uit-op-meer-dan-12000-locaties-in-heel-europa/

APCOA heeft aangekondigd om tegen 2035 tot 100.000 nieuwe e-laadstations in haar parkeerfaciliteiten te plaatsen. Als onderdeel van zijn nieuwe strategie voor e-laden doet APCOA deze investering om zijn AC-laadinfrastructuur uit te breiden en een toonaangevende e-laadoperator te worden.

  • APCOA investeert in laadstations van 11 tot 22 kW op meer dan 12.000 locaties
  • Strategische partners installeren 1.000 extra snelladers tot 350 kW
  • Bestaand technologieplatform om infrastructuur en diensten te beheren
  • Handig gebruik en betaling via de APCOA FLOW applicatie


Stuttgart, xx september 2022 – APCOA PARKING (APCOA), Europa's grootste parkeerexploitant met 1,8 miljoen parkeerplaatsen op meer dan 12.000 locaties in 13 landen, heeft aangekondigd om tegen 2035 tot 100.000 nieuwe e-laadstations in haar parkeerfaciliteiten te plaatsen. Als onderdeel van zijn nieuwe strategie voor e-laden doet APCOA deze investering om zijn AC-laadinfrastructuur uit te breiden en een toonaangevende e-laadoperator te worden. Tegelijkertijd zullen strategische partners uit de auto-industrie en leveranciers van energie- en laadinfrastructuur een extra 1.000 snellaadstations inzetten in het locatienetwerk van APCOA.

Een nieuw digitaal platform ontwikkeld door APCOA gaat de laadinfrastructuur ondersteunen. Het platform is beschikbaar voor niet-gepatenteerde hardware en kan onafhankelijk van het eigendom van laadpunten worden gebruikt. Deze open en compatibele opzet maakt de integratie van meerdere partners en diensten mogelijk en vormt een unieke propositie in de markt. De APCOA FLOW- app gaan dienen als front-end voor de parkeerklant: ze zullen het hele e-laadproces gemakkelijk kunnen beheren, met onder andere de mogelijkheid tot lokaliseren, boeken en betalen. 

“De transitie naar elektrische mobiliteit als de vooraanstaande oplossing in het wegverkeer is een onomkeerbare trend”, legt Philippe Op de Beeck, CEO van APCOA PARKING Group uit. “E-laadinfrastructuur is daarom een belangrijk onderdeel van de transformatie van APCOA’s parkeergarages naar ‘Urban Hubs’. Voor klanten zal de uitgebreide dienstenpakket  als grote aantrekkingskracht dienen voor onze locaties. Voor ons als operator zien we een aanzienlijk inkomstenpotentieel door onze parkeerplaatsen met e-laadpunten en andere stedelijke diensten te upgraden.” Als onderdeel van zijn streven naar koolstofneutrale oplossingen gaat de laadinfrastructuur van APCOA voornamelijk op groene energie draaien.

In dit verband is het besluit van het Europees Parlement om de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035 te verbieden een zeer belangrijke ontwikkeling. Een recent onderzoek van marktanalisten van Dynata bevestigt dat consumenten steeds meer bereid zijn om voor een elektrisch voertuig te kiezen, zelfs in landen die tot nu toe wat terughoudend waren om de overstap te maken. Zo toonde 65% van de Nederlanders eens te zijn dat groene energie de beste energiebron.

Bovendien hebben tal van landen al regelgeving doorgevoerd om tot 30 procent van de openbare parkeerplaatsen uit te rusten met e-laadpunten voor elektrische voertuigen. Dit moet de komende jaren worden geïmplementeerd. APCOA gaat samenwerken met haar klanten – de eigenaren van de parkeerfaciliteiten – om de uitrol van deze laadfaciliteiten te realiseren en het energienetwerk waar nodig te upgraden, om gebruikers van elektrische voertuigen een optimale laadervaring te bieden in overeenstemming met hun behoeften en de verwachte parkeertijd.

Tot op heden zijn er ongeveer 2.500 e-laadstations beschikbaar in parkeergarages die worden beheerd door APCOA. Op basis van de gegevens van deze laadstations verwacht APCOA dat de vraag naar e-laadstations in de nabije toekomst aanzienlijk toeneemt naarmate het aantal elektrische voertuigen groeit. De business die door deze nieuwe laadinfrastructuur wordt gegenereerd, sluit goed aan bij de kernactiviteiten van APCOA op het gebied van parkeren. Het biedt gebruikers aantrekkelijke functionaliteit met toegevoegde waarde en vormt een aanvulling op het brede scala aan aanvullende diensten op het gebied van stedelijke logistiek, mobiliteit en technologische diensten. Het aanbod wordt op locatiespecifieke basis aangeboden onder het merk APCOA URBAN HUBS.

“We geloven sterk in de toekomst van elektrische mobiliteit, omdat die een belangrijke bijdrage gaat leveren aan uitstootvrij reizen”, aldus Op de Beeck. “Daarom creëren we de nodige infrastructuur om onze rol te vervullen bij het behalen van de internationale doelstellingen voor decarbonisatie. Als bedrijf streven we ernaar om duurzaam te groeien om zo te kunnen bijdragen aan een leefbare en groene toekomst. De afgelopen jaren hebben we continu gewerkt aan de implementatie van een breed scala aan ESG-maatregelen en hebben we onze duurzaamheidsactiviteiten gebundeld in een groepsbreed ESG-programma. Daarbij zijn alle maatregelen in lijn met het UN Global Compact-akkoord waarvan APCOA ondertekenaar is.”

Terug